APSS 2017 PROGRAM

Goa 2017 Combined Congress: Scientific Program
Day 1 : Friday, 22 September
TIME SESSIONS


08:00 - 09:00 Registration


Hall 2 Hall 1 Hall 4
09:00 - 13:00 Pre Conference Course of ISASS





Part 1

09:00 - 10:00 Lateral Condyle of Humerus - What are the problems in management?
09:00 - 10:30 Basic sagittal balance (Drawing Board)


Convenors: Manuel Cassiano-Neves (Portugal), John Mukhopadhaya (India)
Faculty: Manuel Cassiano-Neves (Portugal), John Mukhopadhaya (India), Taral Nagda (India)

Moderators: Neel Anand (USA), Gabriel Liu (Singapore)




09:00 - 09:20 History, Evolution, Basic measurements, anatomical and radiological (20 Mins) Live Transmission from France (Live Transmission) Jean-Charles Le Huec (France)

09:00 - 09:05 Introduction and quiz (5 Mins) Manuel Cassiano-Neves (Portugal)
09:20 - 09:35 Sagittal balance application in Adult deformity (15 Mins) Neel Anand (USA)

09:05 - 09:25 Cases: Late presenting Lateral condyle fractures within 6 months, including discussion (20 Mins) Taral Nagda (India)
09:35 - 09:50 Sagittal Alignment – should our alignment targets be set to only standing profiles? (15 Mins) Hee-Kit Wong (Singapore)

09:25 - 09:45 Cases: Late presenting lateral condyle fractures after 6 months, including discussion (20 Mins) John Mukhopadhyaya (India)
09:50 - 10:05 Spino Pelvic Biomechanics(15 Mins) Vijay Goel (USA)/ Aakash Aggarwal

09:45 - 09:55 Take Home Message ( 10 Mins) Manuel Cassiano-Neves (Portugal)
10:05 - 10:20 Planning deformity correction osteotomies – Surgimap/EOS and other aids (15 min) Saumyajit Basu (India)




10:20 - 10:30 Discussion (10 Mins)

10:00 - 11:00 Physeal Injuries of the Upper Limb: How do I manage? Case Discussions






Convenors: Margaret Fok (Hong Kong), Vrisha Madhuri (India)
Faculty: Margaret Fok (Hong Kong), Vrisha Madhuri (India), Rujuta Mehta (India), Hidehiko Kawabata (Japan), Manuel Cassiano Neves (Portugal)
10:30 - 10:45 Tea break

10:00 - 10:12 Physeal injuries – phalanges and metacarpals

Part 2

10:12 - 10:24 Distal radius and ulna
10:45 - 12:10 Drawing Board to OT Moderators: Hee-Kit Wong (Singapore), Saumyajit Basu (Kolkata)

10:24 - 10:36 Physeal injuries around the elbow
10:45 - 11:00 Assessing Intraoperative correction (15 Mins) Jean-Charles Le Huec (France) / Neel Anand (USA)

10:36 - 10:48 Physeal injuries of the proximal humerus
11:00 - 11:15 Spinal Osteotomies – types,site and techniques (15 Mins) Sajan Hegde (India)

10:48 - 11:00 Complications and physeal arrest
11:15 - 11:30 Can we operate on ASD without osteotomies and create sagittal balance? (15 Mins) Neel Anand (USA)

11:00 - 12:00 Supracondylar Fracture of the Humerus – What are the problems in management?
11:30 - 11:45 Sagittal Alignment – should our alignment targets be set to only standing profiles? (15 Mins) Hee-Kit Wong (Singapore)


Convenors: Patricia Fucs (Brazil), Evelyn Kuong (Hong Kong)
Patricia Fucs (Brazil), Evelyn Kuong (Hong Kong), Sanjay Sarup (India), Viraj Shingade (India)
11:45 - 12:00 Evidence and State of the Art in saggital balance (15 Min) Gabriel Liu (Singapore)

11:00 - 11:12 My management options for Gartland II fractures (10 + 2 Mins) Patricia Fucs (Brazil)
12:00 - 12:10 Discussion (10 Mins)

11:12 - 11:24 My indications for using a medial-entry pin. (10 + 2 Mins) Sanjay Sarup (India)

Part 3

11:24 - 11:36 How I manage a pink pulseless hand. (10 + 2 Mins) Evelyn Kuong (Hong Kong)
12:10 - 13:00 Case discussion – Interactive session Coordinator: Saumyajit Basu (Kolkata)


11:36 - 11:48 How and when do I correct the malunited supracondylar fracture? (10 + 2 Mins) Viraj Shingade (India)

Case Discussions - (50 Mins) (Course participants to bring in cases)  All ISASS Faculty panel

11:48 - 12:00 Late presenting case, birth physeal separations, iatrogenic nerve injuries (Case Discussion)
12:10 - 12:17 7(5 + 2 Mins) Chiu Chee Kidd (Malaysia)




12:17 - 12:24 7(5 + 2 Mins) Rupinder Chahel (India)




12:24 - 12:31 7(5 + 2 Mins) Vishal Kundnani (India)

12:00 - 13:00 Forearm fractures – how much malunion do I accept?
12:31 - 12:38 7(5 + 2 Mins) Kenny Kwan (Hong Kong)


Convenors: Pierre Lascombes (Switzerland), Zaid Aubaidi (UAE)
Pierre Lascombes (Switzerland), Zaid Aubaidi (UAE), Ramani Narasimhan (India)
12:38 - 12:45 7(5 + 2 Mins) R. Unnikrishnan (India)

12:00 - 12:08 Introduction &Remodeling in forearm fractures. Pierre Lascombes (Switzerland)
12:45 - 12:52 7(5 + 2 Mins) Ankur Nanda (India)

12:08 - 12:16 Complications of forearm fractures and the functional effect of malunion. Zaid Aubaidi (UAE)
12:52 - 12:59 7(5 + 2 Mins) Ketan Khurjekar (India)

12:16 - 12:24 How much malunion do I accept? Ramani Narasimhan (India)





12:24 - 12:32 Master technique of FIN. Pierre Lascombes (Switzerland)





12:32 - 12:57 Cases discussion: all + floor (25 Mins)





12:57 - 13:00 Conclusions (3 Mins)
13:00 - 14:00 Lunch 13:15 - 14:00 Lunch 13:00 - 14:00 Lunch
Luncheon Symposium I - Intramedullary Elongation of Long Bones (PRECICE, Nuvasive) Hall 4 (45 Mins)




13:00 - 13:05 Company Update and Introduction Rob Martin




13:05 - 13:10 PRECICE®/UNYTE® Introduction and Overview Chris Yunker




13:10 - 13:25 Best Practices for Great Clinical Outcomes  Leo Donnan




13:25 - 13:40 Clinical Indications and Considerations Leo Donnan 




13:40 - 14:00 Q&A
14:00 - 15:00 Plenary Session I (Hall 1 + 2)
Plenary Session I

14:00 - 14:12 Plenary Lecture: Upper cervical disorders in children - Management Strategies (12 Mins) Kuniyoshi Abumi (Japan)



14:12 - 14:24 Plenary Lecture: Ethics in Medical Publishing (12 Mins) S Rajasekaran (India)



14:24-14:36 Prevention in Paediatric Orthopaedics (12 Mins) Darko Anticevic (Croatia)



14:36-14:48 Management of severe deformities around the knee (12 Mins) Saw Aik (Malaysia)



14:48-14:58 DISCUSSION (10 Mins)




15:00 - 16:00 Symposium 1 : T B SPINE



15:00 - 15:05 Opening case for discussion (5 Mins) Pankaj Kandwal (India)



15:05 - 15:13 TB Spine : Atypical presentations and Atypical tuberculosis (8 Mins) Kali Dutta Das (India)



15:13 - 15:21 SI joint TB - Is it different from the Spinal TB? (8 Mins) Rohit Pokharel (Nepal)



15:21 - 15:29 Update on Chemotherapy and Modern diagnostic aids in TB management including genexpert (8 Mins) Amita Nene (India)



15:29 - 15:37 Deformity correction approaches in wet and healed TB kyphosis (8 Mins) Mohd Shah Alam (Bangladesh)



15:37 - 15:45 Management of late onset paraplegia with healed Severe kyphosis (8 Mins) Yat Wa Wong (Hong Kong)



15:45 - 15:55 Discussion (10 Mins)




16:00 - 16:50 Symposium 2: Future Directions



16:00 - 16:08 3-D printing & EOS imaging In spine surgery - Are these the future. (8 Mins) Masatoshi Sumi (Japan)



16:08 - 16:16: Safe Spine surgery: Neural Monitoring in spine surgery. (8 Mins) Tsung-Tin Tsai (Taiwan)



16:16 - 16:24 Stem cell therapy for SCI - Current status and future directions (8 Mins) H S Chhabra (India)



16:24 - 16:32 Navigation in spine surgery (8 Mins) S Rajasekaran(INDIA)



16:32 - 16:40 Robotic Spine Surgery (8 Mins) Sajan Hegde (India)



16:40 - 16:50 Discussion (10 Mins)




16:55 - 17:55 Scientific Session I: Free Paper Session 1 -Spinal Deformities Free Paper Session 1 (10 papers 5+1 min each)

16:55 - 17:55 Free paper session 2 MISC Spine (10 papers 5+1 min each) Hall 4 - Apss
chairpersons:


chairpersons

16:50 - 16:56 Role of Intraoperative Traction to do single stage posterior correction in severe Adolescent Idiopathic Scoliosis Hardik Suthar (India)

16:50 - 16:56

16:56 - 17:02


16:56 - 17:02 Prediction of non-union in thoracolumbar osteoporotic vertebral fractures under bisphosphonate treatment using bone metabolic markers Akira Iwata (Japan)
17:02 - 17:08 Application of real-size 3D printed biomodels in treatment of complex congenital spinal deformities Kshitij Chaudhary (India)

17:02 - 17:08 Quantification of bone graft required for interbody fusion. A CT based study of 100 subjects. Sameer Ruparel (India)
17:08 - 17:14 Novel outlook on curve progression prediction in adolescent idiopathic scoliosis: Patterns for those who require observation only bracing or surgery Jason Pui Yin Cheung (Hong Kong)

17:08 - 17:14 Unilateral Laminotomy and bilateral decompression compared to conventional laminectomy: A randomized prospective study Nagendra Palukuri (India)
17:14 - 17:20 The Outcome and Feasibility of an Accelerated Recovery Protocol among Asian Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) Patients Chris Yin Wei Chan (Malaysia)

17:14 - 17:20 Sacro-pelvic Tilt as a Predictor for Optimal Lumbar Lordosis Abduljabbar Alhammoud (Qatar)
17:20 - 17:26 Traditional Growing Rod and Magnetically Controlled Growing Rod Treatment of Early Onset Scoliosis: Cost-analysis from Implantation till Maturity Jason Pui Yin Cheung (Hong Kong)

17:20 - 17:26 Bilateral Wiltse Approach through One Single Skin Incision – Our Experience of First 60 Cases in National Taiwan University Hospital Chihwei Chen (Taiwan)
17:26 - 17:32 Development of an affordable and less traumatic growth rod Aakash Agarwal (United States)

17:26 - 17:32 Use of computer assisted patient specific drill guides for spinal deformities with the help of volumetric CT scan and 3D reconstruction models Bhavuk Garg (India)
17:32 - 17:38 Catastrophic Proximal Junctional Failure Following Surgical Treatment of Adult Spinal Deformity SangIl Kim (Korea)

17:32 - 17:38 Decade wise CT based morphometric measurements of a single lumbar spinal motion segment- L4-5. Sameer Ruparel (India)
17:38 - 17:44 Complications Encountered in Surgical Management of Adult Spinal Deformities- Prevention and Management- A retrospective study in 193 patients. Hitesh Modi (India)

17:38 - 17:44 UTE MRI Disc Sign: a novel imaging biomarker associated with spine degeneration pain and disability Jason Pui Yin Cheung (Hong Kong)
17:44 - 17:50 Classification for kyphotic spinal deformity based on column deficiency flexibility and curve magnitude- A validation study Siddharth Aiyer (India)

17:44 - 17:50 The Critical Role of Subfascial Suction Drainage in Preventing Post-operative Spinal Epidural Hematoma Following Minimally Invasive Spine Surgery JwoLuen Pao (Taiwan)
18:00 - 19:00 Inauguration (Hall A + B)
19:00 Onwards Welcome Reception (Pre -Function Area)

Day 2 : Saturday, 23 September
08:00 - 09:05 Morning Symposium 1 : Early onset scoliosis(Hall 1+2)
Morning Symposium 2 : Cervical myelopathy(Hall 4)
chairpersons


chairpersons

08:00 - 08:05 Case Presentation (5 Mins) Abhishek Srivastava (India)

08:00 - 08:05 Case Presentation (5 Mins) Ashish Goyal (India)
08:05 - 08:13 Bracing/Casting in very young EOS -Techniques and relevance (8 Mins) Michael Johnson(Australia)

08:05 - 08:13 Cervical myelopathy - when to intervene (8 Mins) Rajendra Prasad (India)
08:13 - 08:21 Short segment fusion: Is it still relevant? (8 Mins) Raghav Dutt (India)

08:13 - 08:21 Anterior or posterior in cervical myelopathy? when will the debate end (8 Mins) Chi-Chien Niu (Taiwan)
08:21 - 08:29 Growth Modulation Systems - Anterior Growth Modulation in EOS-Is it going to be the answer (8 Mins) Hee-Kit Wong (Singapore)

08:21 - 08:29 Laminoplasty - Decoded (8 Mins) Wen-Tien Wu (Taiwan)
08:29 - 08:37 Complications of growing rods - How to prevent and mitigate them (8 Mins) George Thompson (USA)

08:29 - 08:37 Extensive OPLL - Surgical techniques (8 Mins) Jong Beom Park (Korea)
08:37 - 08:45 Magnetic Growing Rods - Is the magic in EOS working? (8 Mins) Kenneth MC Cheung (Hong Kong)

08:37 - 08:45 Dreaded complications in Cspine Surgery - tips and tricks to prevent and manage (8 Mins) Shashank S Kale (India)
08:45 - 08:53 Shilla in EOS - Where are we? (8 Mins) Arvind Jayaswal (India)

08:45 - 08:53 Sagittal alignment and cervical spine - Relevance in clinical practice (8 Mins) Upendra B (India)
08:53 - 09:00 Discussion (7 Mins)

08:53 - 09:00 Discussion (7 Mins)
09:05 - 09:55 Symposium 3 : Kyphotic Deformity - Regional perspective 09:05-09:35 Oral Short Paper (2 mins) sessions 1 (15 x 2 Mins)


chairpersons
chairpersons




09:05 - 09:10 Case presentation and discussion (5 Mins) Kamran Farooque (India) 09:05 - 09:07




09:10 - 09:18 Cervical kyphosis - Causes and management options (8 Mins) Kuniyoshi Abumi (Japan) 09:07 - 09:09 Spinal Sagittal Realignment after Osteotomy on Old Thoracolumbar Osteoporotic Fracture-related Kyphosis Kai Cao (China)


09:18 - 09:26 Severe Kyphoscoliosis (8 Mins) K J Cho (Korea) 09:09 - 09:11 Factors Relating Successful Ventilator Weaning in Cervical Spinal Cord-Injured Patients Torphong Bunmaprasert (Thailand)


09:26 - 09:34 Anderson lesion - do we need to support and fuse the anterior column? (8 Mins) Ing-Ho Chen (Taiwan) 09:11 - 09:13 Treatment of Multilevel Cervical Stenosis by Multilevel Anterior Cervical Disectomy and Fusion Chi Chien Niu (Taiwan)


09:34 - 09:42 Scheurman's Kyphosis - are we too conservative? (8 Mins) Saumyajit Basu (India) 09:13 - 09:15 Adjacent Segment pathology in the Cervical after laminoplasty Kuang Ting Yeh (Taiwan)


09:42 - 09:52 Discussion (10 Mins) 09:15 - 09:17 Clinico - Radiological Parameters and risk factors in degenerative lumbar scoliosis Rameshwar (India)





09:17 - 09:19 Use of sternal bone marrow as graft in an integrated anterior cervical fusion device – A minimally invasive and less disruptive option Hardik Suthar (India)





09:19 - 09:21 ANTERIOR CERVICAL DECOMPRESSION FUSION AND STABILIZATION BY CERVICAL PLATE & SCREW FOR TRAUMATIC LOWER CERVICAL SPINAL INJURY- A SERIES OF 91 PATIENTS Sharif Ahmed Jonayed (Bangladesh)





09:21 - 09:23 A modified maneuver of open reduction through anterior approach in cervical fracture-dislocation in both early & late case Md Shah Alam (Bangladesh)





09:23 - 09:25 Corpectomy with in-situ fixation as an option for neglected irreducible sub-axial cervical dislocations Dhiraj Sonawane (India)





09:25 - 09:27 Is Posterior Fixation Without Anterior Fusion an Effective Treatment of Andersson Lesion in Ankylosing Spondylitis? Siddharth Shah (India)





09:27 - 09:29 A 90 days post-cervical surgical morbidity and mortality risk factor analysis in over 10:00 Asian patients. Adriel Seah (Singapore)





09:29 - 09:31 A novel modification of cervical posterior instrumentation ; double rod (clinical results) Mehmet Aydogan (Turkey)





09:31 - 09:33 Transarticular screw fixation in C1-C2 instability. The surgical learning curve Ankit Patel (India)





09:33 - 09:35 Morphometric Evaluation of Occipital Condyle: Defining optimal trajectories and safe screw lengths for occipital condyle-based occipitocervical fixation in Indian population Aju Bosco (India)


09:55 - 10:35 Symposium 4: Thoracic and lumbar Degenerative Spine Session 09:55 - 10:27 Oral Short Paper (2 mins) sessions 2 (15 x 2 Mins)


chairpersons
chairpersons




09:55 - 10:03 Facetal Cysts in Lumbar Spine (8 Mins) Arvind Kulkarni (India) 09:55 - 09:57 Which is better in laboures? A comparison between Open and Micro Endoscopic Discectomy Tushar Kunder (India)


10:03 - 10:11 Degenerative thoracic myelopathy (8 Mins) Yasutsugu Yukawa (Japan) 09:57 - 09:59 Significance of lumbar high-intensity zones on MRI: imaging biomarkers for severe prolonged low back pain and sciatica in a large-scale population-based cohort Jason Pui Yin Cheung (Hong Kong)


10:11 - 10:19 Dural tears and Persistent CSF leaks (8 Mins) Sudhir Dubey (India) 09:59 - 10:01 A PROSPECTIVE CASE STUDY OF OUTCOME OF TRANSPEDICULAR CORPECTOMY AND INSTRUMENTED FUSION IN THORACIC SPINE CASES. Srinath Pammi (India)


10:19 - 10:27 Lumbar fusion options - Which direction to Pick (8 Mins) K S Sivananthan (Malaysia) 10:01 - 10:03 Single level posterior segment resection in early stage of dorsal spine tuberculosis. Ramesh Kumar (India)


10:27 - 10:35 Discussion (8 Mins)
10:03 - 10:05 Incidence of surgical site infection following spine surgeries and analysis of risk factors Abhishek Rao (India)





10:05 - 10:07 Functional and radiological outcome of using long segment posterior pedicle screw constructs in unstable thoraco-lumbar fractures Manish Chadha (India)





10:07 - 10:09 Analysis of spinopelvic parameters with L5 as the new sacrum after fusion in high grade spondylolisthesis- A possible explanation of satisfactory results with in-situ fusion Siddharth Aiyer (India)





10:09 - 10:11 CLINICO-RADIOLOGICAL OUTCOME OF CONSERVATIVE TREATMENT IN OSTEOPOROTIC VERTEBRAL COMPRESSION FRACTURES”; A PROSPECTIVE OBSERVATIONAL STUDY Gayadhar Behera (India)





10:11 - 10:13 Clinical outcomes of hybrid laminoplasty versus laminectomy with fusion Ruimin Ng (Singapore)


10:35 - 11:20 Symposium 5 : Pediatrics Scoliosis
10:13 - 10:15 A proposed classification based on surgical treatment strategies in reconstruction of lumbosacral spine in lumbosacral tuberculosis. Aju Bosco (India)


chairpersons

10:15 - 10:17 Long-term survival of osteoporotic patients with thoracolumbar fractures: Does vertebroplasty improve survival? Kuo Yuan Huang (Taiwan)


10:35 - 10:40 Case presentation and discussion (5 Mins) Bhavuk Garg (India) 10:17 - 10:19 Does increasing age deter outcomes of Spinal Interbody fusion in Elderly? Comparative clinico-radiological results of Single Level TLIF in Young vs. Elderly at 2 years follow-up. Ankit Patel (India)


10:40 - 10:48 Corrective manauevers in double and triple major curves? (8 Mins) Gabriel Liu (Singapore) 10:19 - 10:21 Infective spondylodiscitis: How empirical are we in choosing an empirical antibiotic regime? Vishnu Prasath (India)


10:48 - 10:56 How selective can we be in selective thoracic fusion? (8 Mins) Mun Keong Kwan (Malaysia) 10:21 - 10:23 Clinico-Radiological outcome of Posterior Decompression and instrumentation with Trans-Pedicular bone graft in Osteoporotic Burst Fracture with neurological deficit [OFND] Mahendra Singh (India)


10:56 - 11:04 When to extend instrumentation in operated AIS (8 Mins) Chung-Chek Wong (Malaysia) 10:23 - 10:25 Unstable Hangman’s Fracture – Clinico radiological evaluation of surgical results with Anterior Discectomy Fusion and plating Mahendra Singh (India)


11:04 - 11:12 Neuromuscular Scoliosis - Surgical Consideration (8 Mins) George Thompson(USA) 10:25 - 10:27 Complications of Transforaminal lumber interbody fusion (TLIF) Ankit Patel (India)


11:12 - 11:20 Discussion (8 Mins)





11:20 - 11:40 Tea Break
11:40 - 1236 Symposium 6 : Low grade Degenerative Spondylolisthesis - Surgical Management



chair[ersons




11:40 - 11:48 Decompression alone (8 Mins) Ramesh Kumar (India)



11:48 - 11:56 Open Transforaminal Lumbar Interbody Fusion (Open TLIF) (8 Mins) Ram Chaddha (India)



11:56 - 12:04 Minimally Invasive Transforaminal Lumbar Interbody Fusion (MIS TLIF) (8 Mins) Yue Wai Mun (Singapore)



12:04 - 12:12 Anterior Lumbar Interbody Fusion (ALIF) (8 Mins) Anand V Naik (India)



12:12 - 12:20 Lateral Lumbar Interbody Fusion (XLIF / DLIF) (8 Mins) Gabriel Liu (Singapore)



12:20 - 12:28 Oblique Lumbar Interbody Fusion (OLIF) (8 Mins) Amit Jhala (India)



12:28 - 12:36 Discussion (8 Mins)



12:40 - 1325 Symposium 7 :Infections in the Spine 12:36 - 1321 Fellowship Presentations -APSS

12:40 - 12:45 Case presentation and discussion (5 Mins) Abrar Ahmed (India) 12:36 - 12:41 Clinical Fellow 1 Presentation (2 Mins) Ankit Patel (India)

12:45 - 12:53 Primary Pyogenic Spinal Infections - Management Strategies (8 Mins) Mohd. Tariq Sohail (Pakistan) 12:41 - 12:46 Clinical Fellow 2 Presentation (2 Mins) Ting Chun Huang (Taiwan)

12:53 - 13:01 Postoperative spine infections (SSI) (8 Mins) Shankar Acharya (India) 12:46 - 12:51 Clinical Fellow 3 Presentation (2 Mins) Akira Iwata (Japan)

13:01 - 13:09 The diagnosis and treatment of fungal and parasitic vertebral osteomyelitis (8 Mins) Upendra B (India) 12:51 - 12:57 Travelling Fellow (Group 1) Presentation (2 Mins) Ralph Schernberger (Germany)

13:09 - 13:17 Immunocompromised and Spinal Infections (8 Mins) Jose Manuel Ignacio (Philippines) 12:57 - 13:03 Travelling Fellow (Group 2) Presentation (2 Mins) Bishnu Babu Thapa (Nepal)

13:17 - 13:25 Discussion (8 Mins) 13:03 - 13:05 The dual sacral-alar-iliac screws as a salvage technique for pelvic fixation following transforaminal interbody fusion (2 Mins) Keiji Nagata (Singapore)




13:05 - 13:07 Surgical Strategy in the Treatment of Complex Spinal Deformities (2 Mins) Shiautzu Tzeng (Taiwan)




13:07 - 13:09 90 degree scoliotic deformity with Basilar invagination in a 15 years old boy (2 Mins) Rajat Mahajan (India)




13:09 - 13:11 Management of Crankshaft Phenomenon in a Congenital Scoliosis Patient: A Case Report (2 Mins) Nur Aida Faruk Senan (Malaysia)




13:11 - 13:13 IL-17 & IL-23 cytokines for the Treatment Of Post Menopausal Osteoporosis (2 Mins) Shah Waliullah (India)




13:13 - 13:15 INTERMEDIATE SCREW FIXATION IN THORACOLUMBAR BURST FRACTURES (2 Mins) Kyaw Thu Win (Myanmar)




13:15 - 13:17 The radiological predictive factor for cervical myelopathy in a population-based study: The Wakayama Spine Study (2 Mins) Keiji Nagata (Singapore)




13:17 - 13:19 3D printing of Ti Vertebral Body spacer for complex reconstruction of spine (2 Mins) V Anand Naik (India)




13:19 - 13:21 Lamina sparing decompression  anterior column reconstruction and instrumented fusion in Thoracolumbar Spinal Tuberculosis (2 Mins) Pankaj Kandwal (India)





Lunch
2 Medtronic Lunch Symposium - Navigation in Spine Surgery (45 Mins) Hall A
Shashank S Kale (India)
Arvind Kulkarni (India)

Lunch
3 Lunch Symposium - Globus - osteotomies in Spine Surgery (45 Mins) Hall 4
Saumyajit Basu (Kolkata) - Overview & Summation Jose Manuel Ignacio (Philippines) - Ponte's
Sajan Hegde (India) - PSO C C Wong - VCR
14:20 - 1520 Plenary Session II



14:20 - 14:50 Introduction Prof. Moon Myung Sang (Korea)



My life as a spine surgeon



14:50 - 15:02 The three Major Changes in My Career as a Pediatric Orthopaedic Surgeon (12 Mins) George Thompson (USA)



15:02 - 15:14 Cerebral Palsy : Establishing a hip surveillance program (12 Mins) Patricia Fucs (Brazil)



15:20 - 16:00 Scientific Session 2 : APSS Nominations for APSS - ASJ Best Basic Science Award (6 papers, 6+2)



15:20 - 15:28 Bioavailability of human osteoblast and fibroblast cells towards - inhouse machinary processing of titanium alloy grade 2 and stainless steel 316 L Yudha Mathan Sakti (Indonesia)



15:28 - 15:36 Effect of Small Interfering RNA-Mediated Suppression of Fas Gene on Viability of Rat Intervertebral Disc Cells Jong Beom Park (Korea)



15:36 - 15:44 Proteomic analysis of intervertebral lumbar disc herniations – Analysis of possible bacterial infection Siddharth Aiyer (Mumbai)



15:44 - 15:52 The frequency of growth rod distraction Aakash Agarwal (United States)



15:52 - 16:00 Hyperglycemia Causes Increased Apoptosis and Expressions of MMPs TIMPs and Inflammatory Cytokines in Disc Cells of Genetically Engineered Diabetic Rats Jong Beom Park (Korea)



16:00 - 16:08 Treatment of MRSA Induced biofilm formed on metal implants by bacteriophage cocktail therapy - an experimental study on rabbits Aditya Malik (New Delhi)



16:10 - 16:20 Tea Break
16:20 - 17:15 Scientific Session 3: APSS Nominations for APSS-ASJ Best Clinical Research Award (6 papers, 6+2)



16:20 - 16:28 Predictability of curve progression in adolescent idiopathic scoliosis using the distal radius and ulna classification Jason Pui Yin Cheung (Hong Kong)




16:28 - 16:36 A single magnetic controlled growing rod can drive double rod growth systems with apical control in EOS Simon Toftgaard Skov (Denmark)




16:36 - 16:44 Pelvic consequence on maintaining of sagittal realignment following surgical correction of adult spinal deformity patient. Cheung Kue Kim (Korea)




16:44 - 16:52 The effect of clunking on spine lengthening with magnetically controlled growing rod distractions Jason Pui Yin Cheung (Hong Kong)




16:50 - 17:00 Cervical Spondylotic Myelopathy after anterior deompression and plating- - a prospective study with 1 years follow up Naveen Pandita (India)




17:00 - 17:08 The first collaborative APSS study: Variations in practice for cervical myelopathy Jason Pui Yin Cheung (Hong Kong)




17:15 - 18:15 Medtronics monitoring workshop

17:15 - 18:30 G S Medical Meeting (Hall D)






1930 Onwards Congress Dinner
Day 3 Sunday, 24 September
08:00 - 08:50 Morning Symposium II Meet the masters ( Case based Discussions with the Masters) Morning Symposium II Meet the masters ( Case based Discussions with the Masters) Morning Symposium II Meet the masters ( Case based Discussions with the Masters)
Hall 2 Hall 1 Hall 4
Spine Deformity Spine Trauma Cervical Spine
Meet the Masters Moderators : Mun Keong Kwan (Malaysia) Masters Panel : Neel Anand (USA), Hee-Kit Wong (Singapore), Soumyajit Basu (India), K J Cho (Korea), Warat Tassanawipas, Michael B Johnson (Australia), Mun Keong Kwan (Malaysia), Sajan Hegde (India), Abhay Nene (India), Chong Suh Lee (Korea) Meet the Masters Moderators : Ram Chaddha (India), Jae Yoon Chung (Korea) Masters Panel: Zairin Helmi (Indonesia), Jose Manuel Ignacio (Philippines), Shankar Acharya (India), Gautam Zaveri (India), Rushma Tandon (India), Mohd. Tariq Sohail (Pakistan), Chris Chan (Malaysia), Jong-Beom Park (Korea) Meet the Masters Moderators: Rajendra Prasad (India) Masters Panel : Katsuji Shimizu (Japan), Kuniyoshi Abumi (Japan), Shashank S Kale (India), K S Sivananthan (Malaysia), Munehito Yoshida (Japan), Mehmet Aydogan (Turkey),

Case Presentation: Lenke IC Curve 8 (5 + 3 Mins) Chirayu Pamecha (India) 08:00 - 08:08 Case Presentation: Cervical Spine Trauma - Unifacet dislocation 8 (5 + 3 Mins) S Hadgaonkar (India)
Case Presentation: C1-C2 Reducible Disocation 8 (5 + 3 Mins) Dipak Shreshta (Nepal)

Case Presentation: Lenke V Curve 8 (5 + 3 Mins) Vikas Tandon (India) 08:08 - 08:16 Case Presentation: Cervical Spine Trauma - Bifacet dislocation 8 (5 + 3 Mins) Abhishek Kashyap (India)
Case Presentation: C1-C2 Unreducible Disocation 8 (5 + 3 Mins) S K Rajan (India)

Case Presentation: Neglected rigid scoliosis 8 (5 + 3 Mins) Amit Jhala (India) 08:16 - 08:24 Case Presentation: Thoraco Lumbar burst fracture 8 (5 + 3 Mins) Myint Thaung (Myanmar)
T B Cervical Spine 8 (5 + 3 Mins) Ramesh Kumar (India)

Case Presentation: Neurofibromatosis 8 (5 + 3 Mins) Abhishek Srivastava (India) 08:24 - 08:32 Case Presentation: Osteoporotic Fracture with neurological deficit 8 (5 + 3 Mins) M Arif Khan (Pakistan)
Case Presentation: Multi Level OPLL 8 (5 + 3 Mins) Ryoji Yamasaki (Japan)

Neuromuscular Scoliosis 8 (5 + 3 Mins) Suresh Pillai ( India) 08:32 - 08:40 Lower Lumbar Fracture 8 (5 + 3 Mins) Torphong Bunmaprasert (Thailand)
Case Presentation: 2 Level Cervical Disk with Myelopathy 8 (5 + 3 Mins) Lukas Widhiyanto (Indonesia)

Congenital Scoliosis - Hemivertebra 8 (5 + 3 Mins) Appaji Krishnan (India) 08:40 - 08:48 Sacral Fracture 8 (5 + 3 Mins) B Mahapatra (India)
Hangmans Fracture 8 (5 + 3 Mins) Gururaj Sangondimath (India)
08:50 - 09:35 Symposium 8: Adult Spinal Deformity with Lumbar Canal Stenosis 08:50 - 09:35 Free Paper Session 3: CERVICAL SPINE (7 papers 5+1 min each)

chair[persons
chair[persons



08:50 - 08:55 Clinical Case Presentation (5 Mins) Neeraj Gupta (India) 08:50 - 08:55 Dynamic compression of cervical spinal cord in symptomatic patients: A study with the help of kinetic MRI Truc Vu (Vietnam)


08:55 - 09:03 Debate: Degenerative Lumbar scoliosis with Localized Lumbar stenosis - Aggressive correction and decompression (8 Mins) Chong Suh Lee (Korea) 08:55 - 09:03 Use of cervical sagittal dyamic MRI in decision making regarding the management of cervical spondylotic myelopathy Venkata Ramakrishna Tukkapuram (India)


09:03 - 09:11 Localized decompression (8 Mins) Rushma Tandon (India) 09:03 - 09:11 Outcomes of complex craniovertebral anomalies in children after preoperative planning with surgeon directed multiplanar reconstruction CT Arjun Dhawale (India)


09:11 - 09:19 Considerations and alternatives in osteoporotic Spine (8 Mins) Hiroshi Ozawa (Japan) 09:11 - 09:19 The accuracy and safety of subaxial cervical pedicle screw insertion using vertebral lateral notch-referred technique Kai Cao (China)


09:19 - 09:27 Junctional failures- how to prevent? (8 Mins) Shu-Hua Yang (Taiwan) 09:19 - 09:27 The Cervical Spine Realignment after Kyphosis Correction of the Old Atlantoaxial Anterior Dislocation Kai Cao (China)


09:27 - 09:35 Discussion (8 Mins) 09:27 - 09:35 A prospective case study of functional outcome of anterior decompression and stabilisation techniques in cervical myelopathy Srinath Pammi (India)


09:35 - 1020 Symposium 9 : Lumbar Disc 09:35 - 1020 Symposium: Osteoporosis



09:35 - 09:40 Case Presentation (5 Mins) Jose M Lumawig (Philipines) 09:35 - 09:40 Case presentation: Severe osteoporosis (5 Mins) Arvind Bhave (India)


09:40 - 09:48 Microdiscectomy : is this the gold standard? (8 Mins) Zairin Helmi (Indonesia) 09:40 - 09:48 Cement in vertebral body - problems galore ! (8 Mins) Bharat Dave (India)


09:48 - 09:56 Tubular discectomy : is it really better? (8 Mins) Sudhir Dube 09:48 - 09:56 Does vessel plasty and other intra vertebral procedures help ? (8 Mins) Bambang A Darwano (Indonesia)


09:56 - 10:04 Transforaminal endoscopic - is it a one stop solution for all herniations? (8 Mins) Arun Bhanot (India) 09:56 - 10:04 Spinal Fixation in osteoporotic spine - Augumented screws and other measures (8 Mins) Chee Kidd Chiu (Malaysia)


10:04 - 10:12 Recurrent Disc- Should we fuse or refuse to fuse? (8 Mins) Gautam Zaveri (India) 10:04 - 10:12 Medical Management of Osteoporosis (8 Mins) Warat Tassanawipas (Thailand)


10:12 - 10:20 Discussion (8 Mins) 10:12 - 10:20 Osteoporotic fractures with neurological deficit - Management Strategies (8 Mins) Abhay Nene (India)





Discussion (8 Mins)


10:20 - 10:40 Tea Break Tea Break 10:20 - 10:40 Tea Break
10:40 - 1130 Plenary session III



10:40 - 10:52 APSS Plenary Lecture: The FUTURE OF SPINAL DEFORMITY RESEARCH (12 Mins) Kenneth MC Cheung (Hong Kong)



10:52 - 1104 APSS Plenary Lecture: CREATIVITY IN SPINE SURGERY (12 Mins) Shoichi Kokubun (Japan)



11:04 - 11:16 Aetiology of Adolescent Idiopathic Scoliosis (12 Mins) Jack Cheng (Hong Kong)



11:16 - 11:28 Discussion



11:30 - 1225 Symposium 10: Spinal Trauma 11:30 - 1225 Free Paper Session 4: MIS & TUMOUR (7 papers 5+1 min each)

chairpersons
chairpersons


11:30 - 11:35 Case presentation and discussion (5 Mins) M L Bansal (India) 11:30 - 11:35 Minimally Invasive-Microscopic Assisted Stand-Alone Trans-Articular Screw Fixation (MIS-TAS) Without Gallie Supplementation in the Management of Mobile Atlanto-Axial Instability Ankit Patel (India)


11:35 - 11:43 The classification conundrum of TL fractures - what to follow? (8 Mins) Karthik Kailash (India) 11:35 - 11:43 Are the benefits of MIS TLIF over Open TLIF relevant to obese patients? : A systematic review and meta-analysis Ruimin Ng (Singapore)


11:43 - 11:51 lower lumbar fractures - evidence based treatment (8 Mins) Uday DeSilva (Sri Lanka) 11:43 - 11:51 Comparative prospective study reporting intra-operative parameters pedicle screw perforation and radiation exposure in navigation guided MIS-TLIF verses non navigated flouroscopy assisted MIS-TLIF Mahendra Singh (India)


11:51 - 11:59 sacral fractures - management (8 Mins) Yasuo Ito (Japan) 11:51 - 11:59 Conventional Surgery vs MIS Pedicle Screw Fixation of Thoracolumbar Burst Fractures – The Impact of Surgical Correction and Loss of Correction on Functional Outcome. A Systematic Review and Meta-Analysis Abduljabbar Alhammoud (Qatar)


11:59 - 12:07 Trauma in Ankylosed Spine (8 Mins) Chris Chan (Malaysia) 11:59 - 12:07 Prediction by expert oncologists is more accurate than the revised Tokuhashi score in determining survival for patients with metastatic spinal cord compression Kenny Kwan (Hong Kong)


12:07 - 12:15 Cervical spine fractures - Neglected (8 Mins) Sudhir K Srivastava (India) 12:07 - 12:15 Comparison of functional outcomes and complications after palliative surgery and wide excision in metastatic spine disease SangIl Kim (Korea)


12:15 - 12:23 Discussion (8 Mins) 12:15 - 12:23



12:25 - 1330 Symposium 11 : Spinal Tumors 12:25 - 12:55 Oral Short Paper (2 mins) sessions 3 (15 x 2 Mins)


12:25 - 12:33 Imaging in Bone Tumours- What Surgeons wants to know from Radiologists (8 Mins) Rajat Jain (India) 12:25 - 12:27 Bracing does not result in three-dimensional correction of the spine in adolescent idiopathic scoliosis Kenny Kwan


12:33 - 12:41 Adjuvant therapies in Spine & pelvic tumours (8 Mins) Shah Alam Khan (India) 12:27 - 12:29 Supra-acetabular line is better than supra-iliac line for coronal balance referencing – A study of perioperative whole spine X-rays in spinal deformity patients Cheung Kue Kim


12:41 - 12:49 Sacral tumours (8 Mins) Upendra B (India) 12:29 - 12:31 Correction of Post-Traumatic Kyphosis at Thoracolumbar Spine by Posterior Only Approach with spinal Osteotomies Ting Chun


12:49 - 12:57 Algorithms and Planning in Metastatic Spine Tumors (8 Mins) Naresh Kumar (Singapore) 12:31 - 12:33 Flexibility Assessment of the Thoracic Segments above the Potential Upper Instrumented Vertebra (UIV) using Supine Side Bending (SSB) Radiographs in Lenke 5 and 6 Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) Patients Mun Keong Kwan (Malaysia)


12:57 - 1305 Benign locally aggressive tumours of spine - Management Strategies (8 Mins) Warat Tassanawipas (Thailand) 12:33 - 12:35 Do overweight Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) patients have an increased peri-Operative risk for Posterior Spinal Fusion (PSF) surgery? Siti Mariam Abd Gani (Malaysia)


13:05 - 13:13 Reconstruction strategies after tumour resection (8 Mins) Jae Yoon Chung (Korea) 12:35 - 12:37 Outcome of Single Stage Posterior Spinal Fusion (PSF) Using Skip-Level Pedicle Screw Instrumentation in Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) Patients with Cobb Angle > 90° Chee Kidd Chiu (Malaysia)


13:13 - 13:21 Discussion (8 Mins)
12:37 - 12:39 Accuracy of pedicle screw insertion by AIRO® intraoperative CT in complex spinal deformity S Rajasekaran





12:39 - 12:41 Superior Cluneal Nerve Injury Causing Severe Donor Site Pain Warat Tassanawipas





12:41 - 12:43 Ultrasound-Guided Caudal Epidural Steroid Injection: A Prospective Study of its Effectiveness for Treatment of Radicular Pain in Lumbar Disc Herniation Lumbar Spinal Stenosis and Post Lumbar Surgery Torphong Bunmaprasert





12:43 - 12:45 Minimally invasive iliac screw fixation for lumbosacral spine metastasis Yaser Hasan





12:45 - 12:47 Review of 42 cases of Intradural Extramedullary primary spinal tumor managed surgically. Rohit Pokharel





12:47 - 12:49 Minimally invasive lumbar discectomy (MILD) versus traditional open laminectomy and discectomy – A comparative peri-operative and clinical outcome analysis. Anil Gowtham Manivannan





12:49 - 12:51 What is the Optimal Screw Length of L5 pedicle screws during MIS Fixation? A CT guided evaluation of 316 optimal screws. Shiblee Siddiqui





12:51 - 12:53 clinico-radiological outcome assesment of minimal invasive Transforaminal Lumbar Interbody Fusion for Spondlyolisthesis Deepak Bhangale





12:53 - 12:55 Is Fluoroscopy reliable in Percutaneous MIS fixation technique? Evaluation of perforation indices of 100 percutaneous pedicle screws Ankit Patel


13:25 - 14:00 Video presentation - How the masters do it?



chairperons




13:25 - 13:33 Video: Vertebral Column Resection for kyphosis correction (8 Mins) Ajoy Shetty (India)




13:33 - 13:41 Video: Reduction of High grade Spondylolisthesis (8 Mins) Jae Yoon Chung (Korea)




13:41 - 13:49 Video: C1 - C2 screw fixation (8 Mins) Shashank S Kale (India)




13:49 - 13:57 Video: Laminoplasty (8 Mins) Kuniyoshi Abumi (Japan)




13:57 - 14:05 CDR - Video Presentation (8 Mins) Mehmet Aydogan (Turkey)




14:05 Onwards Lunch & Adjourn